De Regio Zwolle in beweging.

image

Raalte - Op 14 september j.l. vond bij de firma Roelofsen Carrosseriebouw in Raalte de officiële Kick-off plaats van het in december te houden Regio Zwolle Congres. Raalte is dit jaar de gastheer van het congres. De Raalter bedrijven: Roelofsen carrosseriebouw, Dunlop, Green East en Koe in de Kost, presenteerden hun successen en visie op de arbeidsmarkt in Raalte.

Deze innovatieve bedrijven uit Raalte kregen uitgebreid de aandacht en het podium om iets van de Raalter economie te laten zien. Een economie waar saamhorigheid, doe-cultuur, een hands-on mentaliteit en noaberschap een grote rol spelen. Met deze pijlers is Raalte een krachtig Sallands merk.

Over het algemeen stijgt de ontwikkelingen het aantal banen in Raalte weer, na de forse daling van 2013-2015. Er is een stijging te zien, maar de stijging in de Regio Zwolle en het landelijk gemiddelde stijgt wat meer. Pierre Satink, voorzitter van de Stichting Metropool Regio Zwolle, presenteerde deze cijfers uit de eerste resultaten van de Regio Zwolle Monitor. De werkloosheid daalde naar 5,5 % in 2016, terwijl in Nederland de werkloosheid daalde naar 6%. Het aantal banen groeide in de Regio Zwolle met 1,5%, in Neder groeide het met 1.1% in 2016. Het aantal woningtransacties in de Regio Zwolle, een belangrijke economische graadmeter, steeg met 32% in vergelijking met 2015, terwijl in Nederland de woningtransacties in 2016 steeg naar 20% meer dan in 2015. Betere cijfers voor de Regio Zwolle, dan gemiddeld in Nederland, maar wat Pierre Satink betreft blijven er zorgen over de arbeidsproductiviteit en het vertrek uit de Regio Zwolle van hoger opgeleiden.

De ondernemers uit Raalte, in grote getale aanwezig op deze middag, werd nog een hart onder de riem gestoken. "Het herkennen en erkennen van de economische parels is o.a. het uitgangspunt voor vasthouden van talenten en een goede doorstroom naar arbeidsmarkt. Nu investeren in de volgende generatie loont. En het belangrijkste devies is DOEN! Wat dat betreft kunnen we van de Raalter ondernemers met hun hands-on mentaliteit nog veel leren. Gegevens zijn nuttig en goed om te weten , maar zet de gegevens die uit de Regio Zwolle Monitor komen vooral om tot actie. Blijven investeren in de dialoog tussen gemeenten en de regio en in samenwerking met trainees (Talentenregio) zullen wij expeditieteams opstarten op gezamenlijke gekozen thema’s. De Regio Zwolle moet vooral in beweging komen en blijven. In het kader van ons thema Arbeidsmarkt 2030, zullen wij nog voor heel wat uitdagingen staan in de toekomst”: aldus Pierre Satink.

Wil jij ook in beweging komen voor de Regio Zwolle? Meld je dan nu aan.